Skip to content

Scandipet FAQ – På svenska

Jag vill skicka mitt djur som cargo men är orolig över flygresan och undrar hur mitt husdjur kommer att färdas i planet?

 • Djur som transporteras som flygfrakt sitter i ett separat rum i planets lastutrymme som är byggt speciellt för djurtransport. Rummet är tryck- och temperaturkontrollerat. Väggarna är ljudisolerade, så djuret hör inte mer oväsen är vad vi gör när vi reser i kabinen. Reseburen är ordentligt fastspänd för att hålla sig på plats även under turbulens.

Hur går lastningen till?

 • Efter incheckning kommer djuret att köras i buren genom röntgen. När detta är genomfört väntar man så länge som möjligt med att lasta djuret, för att det inte ska behöva spendera onödig tid i planet eller på ute på flygfältet. Djuret är på en speciell plats i lasthallen under väntetiden. Piloten vet om att det är levande djur på planet och kommer att se till att djuret lastas av omedelbart efter landning. Lastpersonalen transporterar djuret till en skyddad plats inomhus i väntan på transit eller förtullning.

När och var ska jag checka in mitt djur?

 • Incheckningen sker vanligtvis tre timmar innan flightens avgång men för vissa flygbolag (t.ex. KLM) och destinationer (t.ex. Australien, Nya Zeeland, Dubai) kan det vara upp till 5 timmar innan avgång. På Arlanda är platsen för incheckning antingen Cargo Center eller Spirit som båda ligger i Cargo City bakom terminalerna. Det är lättast att komma till Cargo City med bil eftersom det inte går att promenera från terminalerna. Vi kommer att maila dig mer information närmare avresedatumet.

Jag har fått veta att mitt djur kommer att övernatta på Frankfurt/Amsterdam/Dubai flygplats på vägen till sin destination. Hur kommer mitt husdjur att tas omhand?

 • Om djuret flyger med Lufthansa är routingen oftast sådan att det kommer att övernatta i Frankfurt. För KLM sker övernattningen i Amsterdam och med Emirates i Dubai. Under övernattning eller längre transit på någon av dessa flygplatser transporteras djuret till flygplatsens Animal Lounge, som är en byggnad speciellt designad för inackordering av hundar och katter, precis som ett hund- och kattpensionat. Byggnaden är skyddad mot väder och vind och temperaturen är reglerad. Där får djuret komma ut ur sin resebur och vistas i en egen box där hon/han kan sträcka på benen och uträtta sina behov. Utbildad personal finns tillgänglig dygnet runt och tar väl hand om alla djur och ser till att de mår bra. Djuren får friskt vatten, mat, samt buren rengjord om så behövs.

Vad ska jag skicka med mitt djur på resan?

 • En skön filt med familjär doft som djuret kan ligga på i buren, samt eventuellt någon mjuk leksak. För ditt djurs säkerhet avråder vi från att skicka med hårda eller ätbara föremål i buren. Djuren kommer inte att ha något halsband eller koppel på sig under resan, men om du vill skicka med detta så fäster vi det ovanpå buren.
 • Vi kommer att förse dig med en ”att ta med”-lista inför resan med andra saker som är viktiga att ta med till flygplatsen.

Ska jag mata mitt djur innan resan?

 • Ja, djuret ska matas, men det kan vara bra att minska lite på fodret en dag eller så innan avresa för att undvika illamående och för att djuret ska få det lättare att hålla sig under resan. Fullvuxna djur bör inte få någon mat minst 6 timmar innan avresa.

Hur vet jag vilken storlek reseburen ska ha?

 • Djuret ska kunna sitta, stå, ligga och vända sig i buren utan att ta i tak eller väggar, men det är inte heller bra om buren är alldeles för stor eftersom detta kan kännas otryggt för djuret som gärna vill ha en mysig ”lya” att ligga i. Om du är osäker på vilken burstorlek du behöver för ditt djur, skriv detta till oss när du gör din förfrågan så hjälper vi dig att hitta rätt.
 • Buren ska också vara IATA-godkänd, ren och i gott skick för att den ska få användas vid flygfrakt.

Jag har en hund/katt med kort nos och har hört att detta kan föra med sig speciella risker vid flygresor, stämmer detta?

 • För kortnosade hundar och katter kan flygresor vara mer ansträngande än för andra framförallt då lufttemperaturen är hög. Därför är det viktigt att planera långt i förväg och tänka på vilken årstid du skickar ditt kortnosade husdjur. Oktober-April brukar vara månader att föredra. Många flygbolag har även stängt för kortnosade hundar och katter under sommarmånaderna och tar då inte emot dessa som flygfrakt. En annan sak som gäller för kortnosade husdjur är att man måste skicka dem i en burstorlek större än vad som rent måttmässigt behövs, för att minska risken för överhettning och syrebrist. Med detta sagt så är det otroligt ovanligt att någon olycka händer, tusentals djur skickas med flyg världen över och inblandad personal gör sitt bästa för att djuren ska få en så säker och behaglig resa som möjligt.

Ska jag ge mitt djur lugnande medel innan resan?

 • Vi avråder starkt från att använda lugnande medel inför resan, eftersom det kan medföra risker såsom sänkt blodtryck eller uttorkning, och det finns ingen som övervakar djuret under själva flygturen. Det finns vissa kosttillskott på marknaden som har en rogivande effekt på hunden eller katten utan att vara sederande. Diskutera detta med din veterinär om du tror att det kan vara ett alternativ för ditt djur.
 • Hur du förbereder ditt djur för resan har i slutändan den största effekt på hur lugn hon eller han känner sig. Saker som att vänja djuret vid reseburen (se nedan) och att motionera din hund ordentligt dagarna innan resan hjälper för att undvika onödig stress och oro. Kom också ihåg att ditt djur är mycket känsligt inför hur du själv känner dig. Gör därför henne/honom en tjänst och gör ditt bästa för att vara organiserad och utstråla lugn och säkerhet i samband med resan.

Hur ska jag göra för att vänja mitt djur vid reseburen?

 • Målet är att förknippa buren med någonting positivt, en lugn plats där djuret kan ligga och slappna av. Lägg en skön, välanvänd filt och några av djurets favoritleksaker i botten. Om djuret verkar tveka att gå in i buren kan du prova att slänga in små godisar, eller så kan buren få vara platsen där matskålen står. Det bästa är om djuret kan gå in själv istället för att bli inlyft om detta kan undvikas. Börja med att alltid ha burdörren öppen så att djuret kan gå fritt ut och in och inte känner sig instängt. När djuret är i viloläge i buren kan man prova att stänga burdörren korta stunder som sedan förlängs, men aldrig så länge att djuret visar nervositet.
 • För vissa djur fungerar det också att först låta buren stå i hemmet utan tak, så att bottendelen blir som en slags säng eller bädd. När botten har blivit godkänd som viloplats kan man så småningom sätta fast taket.
 • Har man möjlighet kan det även vara en bra idé att bära runt djuret i resburen eller till och med ta en tur med bilen, för att också detta ska bli en känd och trygg upplevelse.
 • Om du inte redan har en resebur och har tänkt att köpa en av oss, kontakta oss om du vill ha buren levererad till dig i förväg.

Jag skulle vilja resa med mitt djur som excess baggage, hur gör jag en bokning?

 • Vi arbetar framförallt med djur som reser som cargo, inte excess baggage. För dig som vill resa med djuret som excess baggage, vänligen kontakta det flygbolag du har tänkt resa med för mer information.

Jag skulle vilja skicka mitt djur till en destination inom Europa och är intresserad av att använda Scandipets tjänster för detta

 • Vi kan absolut hjälpa till med resor inom Europa, men det allra billigaste alternativet är att själv resa med djuret som excess baggage. Din flygbiljett tur och retur inklusive kostnaderna för djuret blir nästan alltid billigare än att skicka djuret som cargo på grund av att fraktpriserna är i en egen klass. Scandipets expertis är att transportera djur som flygfrakt. Om du tror att flygfrakt är det du skulle vilja ha hjälp med är det bara att kontakta oss så återkommer vi med kostnader och mer info.
Back To Top